SIF - Turvallinen asenne somessa


Turvallinen asenne somessa

Koneet saastuvat, virukset leviävät ja lunnaita vaaditaan!

Tuossa muutama hätkähdyttävä uutisotsikko, joiden tarkoitus on saada meidät lukemaan artikkeleita, joiden asiantuntijahaastatteluista ymmärrämme lopulta vain n. 20%. Ymmärtämättömyys saattaa ruokkia välinpitämättömyyttä ja ongelmia on tiedossa, mutta kuka jaksaa tutustua kaikkeen aiheesta kirjoitettuun ohjeistukseen ja varotoimeen?

Omaa asennetta ei voi ulkoistaa, vaikka ICT:lle niin olisikin jo tehty!

Mitä enemmän aiheesta ymmärrät sen paremmat ovat toki valmiutesi välttää ongelmia. Oma asenne on kuitenkin se tärkein työkalu mukavaan somettamiseen, ei kaikkea tarvitsekaan ymmärtää, tärkeintä on tehdä oikeita ratkaisuja eri tilanteissa.

Kehitä asennettasi, tässä muutama helppo käytännön vinkki heti käyttöön!

Erilaiset ongelmat leviävät edelleen enimmäkseen sähköpostin välityksellä, mutta mm. Facebook on välineenä yleistynyt, joten vinkkinä turvalliseen faceiluun:

 • Älä klikkaile auki ystävien sinulle lähettämiä video yms linkkejä arvioimatta yhtään linkin turvallisuutta.

  • Ystävältäsi tulevat linkit saattavat olla haittaohjelman lähettämiä ja niiden takana voi olla erilaisia toiminteita, jotka aktivoituvat sinun koneellasi.

  • Linkin turvallisuutta voi tarkastella mm. linkin osoiterivin sisällön perusteella. Jos olet saanut linkin yksityisviestinä niin kysäise vielä kaverilta linkin lähettämisestä.

  • Kiinnostaako lukea lisää jargonia haittaohjelmista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Haittaohjelma

    

 •  Vaihda salasana useammin, ja aina heti, jos epäilet sen olevan väärissä käsissä.

  • Olet saattanut kirjautua johonkin palveluun facebook- tilisi tunnuksilla ja käyttäjätunnukset ovat väärissä käsissä. Tililtäsi lähtee ystäväpyyntöjä, yksityisviestejä, videolinkkejä yms.

  • Vaihda salasana määrä välein, vaikka et mielestäsi olisikaan käyttänyt salasanaa muissa palveluissa.

  • Jos kirjautumisessa on ongelmia, voit suojata tilisi osoitteessa facebook.com/hacked


Jaa uutinen